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Canoa Hills Golf Course; Change in Use 

Chuck, we are responding to your inquiry regarding whether a penalty can be imposed on the 
Canoa Hills Golf Course under A.R.S. § 42-13154(0). 

As you know, when different components of our organizational client, Pima County, have an 
interest in a legal issue, we address our advice to everyone concerned. We are therefore copying 
Mr. Staples on this memo, because we understand that he is considering imposing a§ 42-13154(0) 
penalty. And, because we have also received an inquiry about the penalty from Supervisor Miller's 
office, we are copying the members of the Board of Supervisors. 

A.R.S. § 42-13152 provides a taxpayer-favorable valuation methodology for golf courses. A.R.S. 
§ 42-13154, however, provides that, in order to qualify for that type of valuation, a golf course 
owner must record a restriction requiring the property to be used as a golf course for at least ten 
years. The statute goes on to provide that this restriction "must be refiled as necessary to ensure 
that the deed restriction always applies for at least ten years." If the property is then ''converted to 
a different use in violation of the covenant" ( emphasis added), the assessor is directed to "add to 
the tax levied against the property on the next tax roll a penalty equal to the difference between 
the total amount of property taxes that would have been levied on the property for the preceding 



ten years or the period of time the property was valued under this section, whichever period is 
shorter, if the property had not been valued under this section and the property taxes that were 
actually paid for the same period." The statute requires the penalty to "be paid before completion 
of the next property tax roll." In other words, if a golf course subject to a restriction is "converted 
to a different use," the County can recoup up to ten years of the owner's tax savings as a penalty. 

The question is therefore what "converted to a different use" means, because that is what triggers 
the penalty. "Golf course" is statutorily defined as "substantially undeveloped land, including 
amenities such as landscaping, in-igation systems, paths and golf greens and tees, that may be used 
for golfing." A.R.S. § 42-13151. Although no reported Arizona decisions directly address what 
constitutes a "conver[sion] to a different use," the Arizona Court of Appeals has, in the land-use 
context, explained that a "change in use," for purposes of determining whether a nonconfonning 
use is lost, occurs when "the basic nature or character" of the use changes. Buckelew v. Town of 
Parker, 188 Ariz. 446, 452 (App. 1996); see also Blake v. City of Phoenix, 157 Ariz. 93, 96 (App. 
1988). A "change in use," therefore, is a change to a use of a different kind, rather than of a 
different intensity. Buckelew, 188 Ariz. at 453. 

Although the "change in use" test applicable to land-use cases does not directly apply here, it is 
likely a court would look to that test by analogy given that the language "converted to a different 
use" and "change in use" appear to describe similar concepts. 1 And, if a court applied that test, it 
would very likely conclude that the golf course has not yet been "converted to a different use." A 
golf course that no one plays on anymore, and that is not maintained, is not a use different in kind 
from a golf course that's used regularly. It's still-for all intents and purposes-a golf course. 
Only the intensity of use has changed, albeit significantly. C.f Blake, 157 Ariz. at 96 (mere change 
in intensity not change in use). 

We also note that a fair reading of the statutory language supports that interpretation. A "golf 
course," as noted above, is defined as "substantially undeveloped land ... which may be used for 
golfing or golfing practice," § 42-13151 ( emphasis added); this appears to allow property to be 
valued as a golf course even if it is not cmTently actively being used. And A.R.S. § 42-13152(D)(6) 
requires the owner or manager of a golf course to annually report rounds played per month to allow 
the assessor to detem1ine the improvement value of the golf course. Importantly, if an owner or 
manager were to report no rounds played, this would not result in a zero value-the land would 
still be valued at $500, and the replacement cost less depreciation of structures would still be added. 
Accordingly, the statute appears to at least allow the possibility that a golf course no one is playing 
on would still be valued as a golf course. 

The legislature could have provided that the favorable valuation method ends when the property 

1Admittedly, there is an important additional component of the nonconforming-use test not applicable here. 
A nonconforming use can be lost not merely by change to a different use, but also by abandonment of the 

nonconfonning use altogether. See City<~( Phoenix v. Aldabbagh, 189 Ariz. 140, 142 (l 997). But, as noted 
later in this memorandum,§ 42-13154 applies only when there is a "conversion to a different use," not mere 
cessation of a use. 
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"ceases to be operated as a golf course," but it did not. It used the phrase "converted to a different 
use," and that implies more than mere non-use; it implies that the property has been altered in a 
way that makes it unsuitable for continued use as a golf course-or at least that it is actively being 
used for a clearly different purpose.2 This interpretation makes even more sense when one 
considers the practical difficulty of interpreting non-use as a "conversion." As noted, the statute 
very specifically requires the assessor to add the penalty to the tax levied against the property "on 
the next tax roll," and requires the penalty to be paid before completion of the subsequent roll. But 
at what point should non-use be considered to be a conversion? How long must it last? What if it 
is temporary, while the operator makes improvements or seeks to sell the property? In contrast, a 
definitive change in use is much more easily identified. Indeed, in this case, it is our understanding 
that the Pima County Assessor's Office did not impose a penalty when operation of the golf course 
ceased several years ago, even though the owner or manager presumably either stopped reporting 
rounds played or reported zero rounds played. 

There is a plausible counterargument that could be made based on the only reported court opinion 
interpreting these golf-course statutes, Phxaz Ltd. P'ship v. Maricopa County, 192 Ariz. 490 (App. 
1998). There, the Court of Appeals rejected an argument by taxpayers that recordation of the 
required restriction was sufficient to qualify property for the favorable treatment, even before any 
golf course amenities or improvements had been built or installed. The comt held instead that "the 
legislature intended the special golf course valuation method to be applied only to completed, 
operational golf courses." Id. at 496,, 28. The comt also noted that the statute applies to property 
that "may be used for golfing or golfing practice," i.e., property that people have '"permission' or 
'liberty' to use ... 'for golfing or golfing practice."' /dat 494,, 21. Finally, the court also said 
that "[t]he statute requires the penalties to be paid precisely because the taxpayers' failure to use 
the land as a golf course has deprived the state of the economic benefits it would have realized 
.fi·om an operational go({ course." Id. at 496, ~ 30. Read and applied very broadly, that language 
might suggest that a non-operational golf course is no longer a "golf course" for purposes of these 
statutes, and that non-use is enough to trigger the penalty. 

In our opinion, however, that is not a fair reading of the Court of Appeals' holding in that case; 
the court was considering when the favorable treatment could begin, not when it might end. It was 
not interpreting the portion of the statute that concerns us now-what it means for an established, 
completed golf course to be "converted to a different use." And, as explained above, in another 
similar context, courts require a transition to a different kind of use before they will find a "change 
in use." 

The County clearly plans to conve1t the property to a different use afier it acquires it. But that can 
only occur after acquisition, and nothing in the statute indicates that the penalty can be imposed 
be.fore the actual conversion takes place. Once that occurs in this case, the property will already 
be exempt. See A.R.S. § 42-11102(A). 

2While not binding, the Arizona Department of Revenue's Assessment Procedures Manual further supports 
this interpretation-it provides that the penalty applies "[i]f a property qualifies and is taxed as a golf course 
and is used for anything other than a golf course during the 10 year period." Ariz. Dep't of Revenue, 
Assessment Procedures Manual, pt. 2, ch. 2, at 2.2.C IO (Rev. 1995) ( emphasis added). 
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